Tel: 070-3832881
Mail: info@lyckosommen.se

onsdag 3 september 2014

Att göra bordstabletter av återbrukstextil.

Jag tycker om att jobba med återbruk i alla former.
Det finns många anledningar till det. Miljön, ekonomi, utmaningar och jag tycker inte om att slänga bort saker ;-)

Så här gör jag bordstabletter av gamla textilier.

Välj ut några tyger, det blir roligt om dom är lite udda i färg och mönster och kanske inte riktigt är så där självklart matchande.
Jag har här valt att jobba med jeans och gardiner. Gardiner kan ju vara lite roliga eftersom det ofta finns solblekta partier som tillsammans med de mer opåverkade partierna kan ge ett roligt intryck.
Jag har valt att trycka lite på mitt jeanstyg med det är absolut inget måste.

När jag valt ut mina tyger så stryker jag vliesofix på baksidan, jag drar av skyddspapperet nu innan jag skär upp bitarna i kvadrater (blir så många småbitar att dra av papper ifrån senare annars). Jag har valt att göra 4x4 cm, men det gör man som man vill.

Sen tar jag ett bottentyg, kan vara vad som helst. Bottentyget kommer att synas i vissa skarvar så det är kul om det är lite färg på det också men det går alldeles utmärkt att ta tex en gammal gardin eller lakan. Jag skär ut den storlek jag vill ha på min bordstablett och börjar lägga ut mina kvadrater.
Detta är ett roligt pussel och när jag hittat min kombination av bitar så stryker jag fast bitarna.

När man stryker är det bra om man till en början bara lägger strykjärnet mot och lyfter, flyttar och lägger mot. Drar man strykjärnet är de lätt att kvadraterna ruckas ur sitt läge när och fastnar snett å vint.
När bitarna är på plats så kan man sy dem antingen med raksömmar i kanterna, eller med dekorsömmar i rader eller huller om buller. Kvadraterna flyter samman på ett fantastiskt sätt när sömmarna kommer på och det blir en helt annan bild av tyget.När man gjort de dekorsömmar eller kantsömmar som man vill ha kan man sy fast ett baksidestyg. Vill man kan man göra en ram också.Jag har gjort flera stycken och jag skall inte göra bordstabletter av alla. Man kan använda dem till väsklock, tygkassar mm.

Lycka till i pusslandet med kvadrater ;-)
/C

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar