Tel: 070-3832881
Mail: info@lyckosommen.se

torsdag 19 november 2015

Vad kostar din dag?

Jag läste i en blogg om hur man jämförde de dagliga aktiviteternas energiåtgång med pengar. Blogginlägget kan ni läsa här.

Jämförelsen är jättebra! Både när det gäller att få ökad förståelse för AS som den här bloggaren föreläser om men jag kände att man kan lägga in det där pengatänket på min värk och utmattningssyndrom.

Det är lite svårt att förklara för en del varför man kan vara på en aktivitet en hel dag eller en hel helg men man klarar knappt av att ligga hemma i soffan en dag.

För att göra exempel som i blogginlägget jag läste.

Jag har 100kr när jag vaknar på morgonen.
Det är en dag med mycket värk, det kostar 30kr att ta sig upp ur sängen.
Barnen äter frukost, glas och smulor får vara kvar på bordet för det skulle kosta för mycket att städa bort det.
Jag måste byta en blöja på yngsta killen och han vill inte för han vill inte avbryta leken. Det kostar 20kr innan jag fått med honom genom diskussion och lockande och faktiskt genomfört blöjbytet.
(alternativet var att lyfta honom och bära honom till badrummet, klä av honom och tvätta honom medan han kämpat emot och det hade kostat mig kanske 50kr på)

Nu har vi inte ens kommit fram till lunchtid och det har redan gåt åt 50 kr av mina 100kr.
Kroppen värker och bara den känslan kostar pengar...för att slippa betala för värken så sätter jag mig och stickar. Det kostar också pengar men ger lite tillfredställelsepengar också så min stickning kostar i energi och kommande värk i lederna i händerna 5kr, medan det hade kostat 15kr att bara ligga och vila å känna värken. Ikväll eller i morgon får jag nog .
betala i efterhand för ledvärken i händerna men det gäller att klara sig här och nu.

Lunch till barnen, duka undan frukost, laga till lunch och få barnen att äta utan tjorv. Ja, det kan kosta 5kr ena dagen och 55kr en annan dag. Men vi säger att det går åt 10kr idag.

Nu har vi passerat lunch och det har gått åt 65kr.

Posten kommer och det är ett brev om att elavtalet skall förnyas. Läser prislistan och alternativen. Det tickar på i räkneverket och tio kr flyger iväg bara av tanken på att sätta sig in i detta och ta ett nytt beslut om vad som skall väljas.

Barnen har varit ute och är blöta. Nu måste jag välja. Jag har 25kr kvar idag. Ska jag hänga upp kläderna i torkskåpet så mannen slipper kliva över dem när han kommer från jobbet. Eller ska jag lägga pengarna på att laga middag tills mannen kommer hem från jobbet så han slipper börja med det direkt han kommer.
Jag värderar och gör ett val. Inte många kronor återstår till kvällen. Ska dom räcka?! Eller måste jag låna från morgondagens budget.

Detta var en dag utan aktiviteter, utan jobb, utan att åka till mataffären osv.
Handla mat kan jag göra en dag när det kostar bara en krona att ta sig upp ur sängen, men det är inte säkert att det kommer en sån dag just när kylen gapar tom. Tack gode gud för coop.se/handla hemma.
All mat kommer hem och jag behöver "bara" packa in varorna i kylen. Vilket en del dagar kan kosta nog så mycket.

Å sen har vi en dag med jobb. Ja, har jag otur så kostar det 15 kronor att ta sig ur sängen den dagen jag ska jobba. Barnen tjorvar lite för att dom är trötta men det får mannen ta då det är han som lämnar hos dagmamman men ljudnivån och vetskapen om tjorvet kostar ändå 7kr.
Att packa matlådan i väskan och ta sig till jobbet kostar ibland upp till 20kr och sen kostar jobbet. Bara att inte veta hur magen kommer att fungera kostar 15kr i tankeenergi.
Att vara på jobbet kan kosta olika men säg att jag måste sitta ner i ca 30 minuter mer än vad bäckenet vill denna dag kostar 25kr.

Japp då har det gått åt 67kr. Å det är väder omslag ute så det kostar 3kr i ledvärk.
De vanliga arbetsuppgifterna resten av dagen flyter på och det kostar de "normala" 30kr att vara på jobbet.

Där har mina 100kr gått åt. och jag har inte tagit mig hem från jobbet ännu.

Det är svårt att få en arbetsdag att kosta mindre än 30kr. oftast kostar arbetsdagen mellan 30 och 90kr. Detta oavsett om jag jobbar tre timmar eller tio timmar.

Efter en sån arbetsdag så behöver jag få ha en dag när jag sparar pengar. Här kommer försäkringskassans fyrkantiga syn in i allt. Dom vill att jag jobbar varje dag men inte så många timmar. Alltså skall jag varje dag betala mellan 30 och 90 kr varje dag bara genom att vara på jobbet.
min läkare säger max två dagar efter varandra sen vila. Det är svårt att få ihop min budget för en femdagarsarbetsvecka om än jag lånar pengar från resterande dagar under veckan.
Jobbar jag fem dagar i veckan finns inga pengar kvar till barnen, mannen, glädjefyllda aktiviteter, hushållsarbeten mm. Då finns bara pengar till arbetet och knappt till att ta sig dit och hem.

Men hur kan jag då resa och gå en kurs en vecka.
Jag ska försöka återge kursveckan i Norge med pengatänket.

Tågresan dit kostar massor! Hundralappen och lite till går åt. Ligger på minus.
Vaknar kursdag 1. Har fått sova ut, inga barn som kommit till sängen på natten, inga barn att ta hand om på morgonen osv. nä för barnen är hemma med pappan.
Tågresan sitter i kroppen. Det kostar 20 kr att ta sig upp. Frukosten kostar endast 2kr då den äts under tystnad och lugn. Inget annat än mig själv att tänka på och inga skratt eller protestljud från något barn som triggar tinnitusen.
Jag får skjuts till kurslokalen så att ta sig dit kostar inte pengar i koncentration på bilkörning. Säg att det kostade endast 1kr att ta sig dit.
Att träffa nya människor och kostar lite energi och de inte allt för bra stolarna suger också lite pengar då tågresan dessutom sitter kvar i ryggen. Presentation och kursstarten kostar igentligen 30kr men eftersom jag är glad över att äntligen få lära det jag drömt om länge så blir det lite rabatt och uppstarten kostar endast 20kr.

43kr har gått åt och vi har bara presenterat oss ännu.
Det är roligt att lära sig nya saker och det är roligt att komma igång med arbetet. Ryggen tar stryk av första kursdagen och fram till lunchrasten har det gått åt 20kr till.
Då vi får fria tider och fria raster så kan jag välja att sitta, stå gå eller göra vad som känns bäst så rasten kostar faktiskt inget idag.
Nästa pass kostar också 20kr.

83kr har gått åt och jag får hämtning på kurslokalen och det går åt endast 1kr att ta sig hem.
Där hemma får jag sträcka på kroppen några minuter till middagen är klar. Att sätta sig till dukat bord efter att fått sträcka på kroppen kostar ingenting. Middagen med trevliga samtal och att bara behöva bry sig om att jag själv får mat i mig och inte behöva ha koll på barn mm gör att det inte går en enda krona.
Kvällen går fort och jag kan krypa till sängs precis när jag vill. Behöver inte servera kvällsfika och natta tre barn innan jag själv kan krypa till sängs.
Jag har trots värk och aktiviteter endast förbrukat 84 av mina 100kr.
Jag ligger på plus!
Men hade jag varit hemma och detta hade varit i min familjevardag så hade nog inte de 16kr jag hade över täckt upp kostnaden som familjeliv och barn kostar.

Där är skillnaden att åka iväg på kurs, eller vara hemma och jobba.
Jag hade pengar över varje dag!

Hemma räcker knappt pengarna till familjen, sen ska jobbet läggas till osv.

Hm.. massor med pengasnack blev det...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar