Tel: 070-3832881
Mail: info@lyckosommen.se

fredag 1 januari 2016

"Baktankar och framtankar"

Det gågna året...
Ja, 2015 var ett år för sig.

Jag har under 2015 rest ca1700 mil.
Ofta har jag kombinerat Uppsala med mellanlandningar i Gubbyn mm. Men 5 svängar till Uppsala, en tur till Stockholm, en till Nordnorge, en till Ritsem och 9 turer ner till Gubbyn.
Detta kan omvandlas till ca 15 veckor hemifrån.

Oftast har inte mannen vart med på mina resor och under vårterminen var han mycket med jobbet på övningar och sånt.
Därav kan jag utan att ljuga säga att vi levt ett år där vi turats om att vara hemma. Slitsamt.

2015 har varit året då elvispen hamnat i kylskåpet, mjölken i vantlådan i hallen, tallriken i soporna istället för diskmaskinen och jag grattade min kompis på 50årsdagen fastän hon fyllde 49... Ja man kan säga att det är året då min hjärna slutade fungera. Svårt att förstå och svårt att förklara. Jag blir så trött i huvudet. Klarar inte av å köra bil mer än ca en mil sen är jag för trött av konsenteationen. Jag har under detta år fått lära mig att jag kan inte göra allt själv. Inte ens sånt som för ett par år sen var en självklarhet att jag fixade själv. Tuffa insikter.

Året har mest kretsat runt mig och mitt ego. Jag har mått så dåligt att hälften hade varit illa nog. Känns som året gått ut på att överleva. Det är ju vansinning att det varit så då jag inte har någon dödlig sjukdom utan en väldigt vanlig förlossningsskada. Men då värk, andra besvär skadan ger, psykisk stress, kamp mot vården, försäkringskassan och försäkringar tar precis all energi som finns så känns det som att det varit en överlevnadskamp, man ska ju ha en fungerande familj också. Å där har det brustit. Barnen har fått lida mycket pga min värk och bristande ork. Jag har fått värderat vad som är viktigt och jag har funderat mycket runt frågorna vad jag vill med mitt liv, vad är meningen osv. Många av mina tankar har jag inget svar på ännu men går in i 2016 med förhoppningen att det blir året jag hittar tillbaka till glädjen i allt. Hittar balansen mellan rörelse, stillasittande och värk. Balansen mellan ekonomi, mängd jobb och värk. Balansen mellan familjeliv, jobb och värk.
Ja ni ser, hitta balans och glädje blir min utmaning under 2016.

2015 har varit kämpigt, men jag har en underbar familj å det är det som betyder mest! Det ska jag bli bättre att ta vara på under 2016.

Året som gått:
Januari gick mest ut på att få klart avvecklingen av ateljén.
Tungt och sorgligt. Tack vare vänner som ställde upp blev både kartonger och möbler flyttade och så småningom blev allt urstädat och klart i tid. Vilket jag faktiskt tvivlat på då jag mådde riktigt dåligt den perioden.

Februari började med operation. Test av sakral nervstimulering som gav resultat långt över vad jag hoppats.
Tre veckor utan dusch var dock en prövning. Svårt att tvätta håret i handfatet också då man inte fick böja ryggen. Skulle vilja se synen när jag stod på alla fyra i duschen och min man fick tvätta både mig å håret utan att spola vatten på den inplastade ryggen. Hhaha, ja nöden har ingen lag.
Jag spenderade lite tid hos pappa och efter det blev det återbesök på akademiska och jag fick besked att resultatet var bra, jag får ett permanent implantat.
Sen kom syrran med familj till Boden för att ha sportlov.
Det blev lite slalom och annat skoj.

Mars. Mars var tung. Pappa blev allt sämre.
Min man var mycket borta med jobbet och jag försökte mysa på med killarna. Slalom och stugmys. Min kropp orkade inte helt men det var skönt att få göra nåt med barnen.

26 mars ringer mamma å pappa är mycket sämre. Jag tar tåget ner samma kväll.
Det blev sista helgen med pappa.
Måndagen den 30/3 somnade han in lugnt å stilla. Vi var alla hos honom. Han fick vara hemma som han ville. Fastän han var sjuk och jag förstår lättnaden för honom att äntligen få sova så gör det så ont i mig. Älskade pappa!
Jag blev kvar hos mamma över påsken.
Det var tungt att inte ha mannen å barnen med mig.
31 mars avregistrerades min f-skatt och nu var den drömmen om företagande slut. Så mycket som hände samtidigt, svårt att ta in allt.

April blev inte mycket lättare. Jag åkte direkt från mamma till Uppsala och operation på akademiska.
Nu gällde det att lära om sig. Ergonomi! Hur undviker man att böja sig!!???
Efter bara en kort stund hemma så var det dags att resa igen. Syrran fick komma från Stockholm för att hjälpa mig med barn och väskor på tåget ner till mamma igen.
Mannen kom ner en vecka senare och det blev Begravning!

Sen var det tungt att lämna Gubbyn. Då kändes allt så definitivt.
Mannen reste hem med barnen och jag åkte till Uppsala igen. Plocka stygn och programmera dosan. Väl hemma igen kunde man ju önska sig lite lugna dagar och familjemys.

Maj månad gav lite energi och pysselglädje. Jag plockade fram symaskinen för första gången på evigheter.
Ännu en resa till mamma och sen gick Maj över till juni.
Jag började jobba halvtid på ett nytt jobb då nattpatrullens ensamarbete skulle bli för tungt för min kropp.

Juli reste jag ner till mamma med killarna, via akademiska i Uppsala. Syrran passade på att ta barnen på en ånglokstur medan jag var på sjukhuset. Syrran, ja som hon ställt upp under alla turer till Uppsala å allt annat. Mannen kom efter till Gubbyn med bilen senare. Vi fixade till en sovstuga där.
Hem å jobba lite och lite besök av norrmän åsså en nätt liten biltur till Stockholm för besök hos syrran.

Augusti, skolstart mm. Sommaren tog slut innan den börjat.

September och jag tröttnade på hoten från försäkringskassan om indragen sjukpenning och hot om återbetalning mm.
Jag friskskrev mig..Men är ju långt ifrån frisk. Försöker jobba lite mer...
Åker på en fantastiskt rolig helg med syrran och mamma till Ritsem på stick/burk kurs. Fick verkligen skratta och mysa. Men det kostade på i kroppen att åka bussen dit. Aj aj.

Oktober inledde jag med vävkurs i Norge. Det var så kul. Jag behövde en vecka att bara grotta in mig i något roligt. Min moster bjöd på en fantastisk vistelse , God mat vid dukat bord osv. Mannen gör om tvättstugan så den blir arbetsvänlig för mig.

November, höstlov. En tur ner till mamma med killarna.
Jag gick in i ett skov med dåligt mående och massor av värk. Detta håller i sig.
Allt påverkas av min dåliga ork och mitt dåliga mående.
Bostadsanpassningen av köket blev kaos. Fyra veckor i byggarbetsplats med rakt igenom fellevererade skåpstommar mm.

December och adventsmys. Köket blev klart och jag är så nöjd med funktionen men inte med gormet med leverantören och att vi inte fick alla luckor i samma färg.
Jag mår fortfarande Skit. Det är jobbigt när jag inte vet vad dessa skov kommer från. Är det kroppens sätt att säga stopp eller är det nåt annat. Prover i mängder är tagna och diverse röntgenremisser är skickade.
Julen firades hos mamma och nyåret firas med jobb både på aftonen och nyårsdagen.

Gott nytt år!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar